فسیل های کاذب؛ چالشی برای محققان مریخ

به گزارش وبلاگ مگنار، فسیل های کاذب که در سراسر سیاره مریخ پراکنده شده اند، ممکن است جستجوی حیات در سیاره سرخ را پیچیده نمایند.

فسیل های کاذب؛ چالشی برای محققان مریخ

به گزارش وبلاگ مگنار به نقل از لایو ساینس، دو محقق می گویند که ممکن است مریخ با چندین مورد از فسیل های کاذب غیرزیستی مختلف پوشیده شده باشد، که می توانند در جستجوی حیات در سیاره سرخ اختلال ایجاد نمایند.

مریخ نورد پرسویرنس ناسا در ماه فوریه بر روی مریخ فرود آمد و آژانس فضایی اروپا نیز میخواهد مریخ نورد روزالیند فرانکلین را در سال 2022 به فضا پرتاب کند. هردوی این مریخ نورد ها قرار است روی سطح مریخ اکتشافاتی انجام دهند و نشانه هایی از ردپای زیستی و زندگی پیشین در این سیاره را پیدا نمایند. احتمال داده می گردد که مریخ حدود 4 میلیارد سال پیش قابل سکونت بوده باشد.

جولی کاسمیدیس، یکی از نویسندگان مقاله ای که به تازگی منتشر شده و ژئوبیولوژیست در دانشگاه آکسفورد در انگلستان می گوید: این احتمال وجود دارد که روزی، ما چیزی را در مریخ مشاهده کنیم که واقعا بیولوژیکی به نظر برسد، اما چند سال بعد و پس از تحقیقات بیشتر، متوجه شویم که این چیز در واقع به وسیله فرآیند های غیرزیستی شکل گرفته است.

کاسمیدیس با شان مک ماهون، اختر زیست شناس در دانشگاه ادینبورگ در اسکاتلند، همکاری کرد تا این نشانه های زیستی که به طور بالقوه نادرست هستند را پیش از اینکه به وسیله مریخ نورد ها پیدا شوند، تعیین نمایند. به طور مختصر، بسیاری از چیز هایی که در نگاه اول مانند نشانه های زیستی به نظر می رسند می توانند بدون دخالت حیات نیز ایجاد شوند.

مک ماهون می گوید:گستره ساختارها، مواد و ترکیبات شیمیایی که می توان به صورت غیربیولوژیکی فراوری کرد، کاملا با طیفی از چیز هایی که می توان به صورت بیولوژیکی فراوری کرد همپوشانی دارد. بعضی از پدیده ها برای دهه ها مورد بحث و آنالیز نهاده شده اند، اما ما هنوز مطمئن نیستیم که آیا آن ها بیولوژیکی هستند یا نه.

کاسمیدیس می گوید که این فسیل های دروغین دیرینه شناسان را اغلب به اشتباه می اندازند. شناسایی شواهد باکتری های باستانی و دیگر موجودات تک سلولی به ویژه جلبک ها می تواند به سخت باشد.

برای مثال در سال 1996، دانشمندان ادعا کردند که فسیل هایی از موجودات میکروسکوپی را در یک شهاب سنگ مریخ یافته اند. کشف آن ها به عنوان اولین اثبات وجود حیات فرازمینی مورد ستایش نهاده شد و حتی باعث سخنرانی بیل کلینتون شد. اما آزمایش های بیشتر در خصوص این موضوع نشان داد که این فسیل ها کاملا غیر زنده هستند؛ به این معنی که نشانه از حیات نیستند.

در مریخ، این سردرگمی حتی مشکل سازتر خواهد بود، زیرا دانشمندان نمی توانند نمونه ها را تا زمانی که به زمین بازگردانده شوند به درستی آزمایش نمایند به همین دلیل آنالیز نمونه های خارج شده از مریخ ممکن است سال ها طول بکشد.

کاسمیدیس می گوید تنوع گسترده ای از نشانه های زیستی و بیولوژیکی کاذب در مریخ وجود دارد. به گفته او یکی از برترین مثال ها در این رابطه، بیومورف های کربن-گوگرد است. کره هایی که از نظر مقدار شبیه باکتری ها هستند و می توانند به طور خود به خود بر اثر واکنش های بین کربن و سولفید تشکیل شوند. هر دوی این واکنش دهنده ها ممکن است در مریخ باستان به وفور وجود داشته باشند، و بیومورف های حاصل از آن ها نیز در انواع سنگ هایی که در مریخ رایج هستند به صورت فسیل در می آیند.

کاسمیدیس گفت: اگر روزی رشته ها و کره های آلی میکروسکوپی را در سنگ های مریخ بیابیم، معرفی آن ها به عنوان باکتری های فسیلی بسیار وسوسه انگیز خواهد بود، اما بعلاوه می توانند بیومورف های کربن-گوگرد باشند.

مثال دیگر شبه میکروبیالیت ها هستند که ساختار های فیزیکی ایجاد شده به وسیله میکروب ها را تقلید می نمایند. چنین ساختار هایی می توانند از حیات دریایی در اقیانوس های گذشته مریخ به جای مانده باشد، اما ساختار های تقریبا مشابه نیز می توانند به طور طبیعی و بدون هیچ گونه میکروبی شکل بگیرند، از این رو تشخیص واقعی بودن آن ها برای محققان سخت خواهد بود.

بیشتر بخوانید

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

به "فسیل های کاذب؛ چالشی برای محققان مریخ" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "فسیل های کاذب؛ چالشی برای محققان مریخ"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید